Par mani

Mans fotoattēls
Ozolnieki, Latvia
Mīlu sauli, un man nekad nav garlaicīgi...

trešdiena, 2011. gada 2. novembris

Kreiļu diena - zviedru raksts!!!

Reiz dzīvoja oktobrēns! 
Mans stāsts sāksies nesenā pagātnē, kad Padomju laikos kreiļi netika cienīti. Mani gan skolā pieņēma tādu, kāda esmu, bet darbmācības skolotāja uzskatīja, ka es neko nemāku un nevaru, jo patiesībā viņa pati nezināja, kā lai iemāca kreilim adīt. Mana mamma palēnam izprata lietas būtību un tad, nu, visu, ko skolā tapināju, skolotāja novērtēja par vienu balli zemāk, jo laikam domāja, ka mana mamma ada manus cimdus un zeķes..... 

Ilgu laiku tā arī es uzskatīju, ka nav ko iespringt - adīšana nav mana stiprā puse. Pie tam, kāds man klusi pačukstēja, ka labiskos valdziņus es taisot tādus dīvainus - griestus. Pagājušajā gadā iepazinos ar brīnumrokdarbnieci Līgu, kura mani iedrošināja -  sak, - vai nav vienalga vai valdziņš griests vai negriests, galvenais, ka cimdi smuki. 

Tomēr, ar to tehnisko rakstu saprašanu un vēl jo trakām bildīšu skatīšanos ( kur uzzīmētas divas adāmadatas kā labrocim) man ir kā ir. Nu, kreilis mani sapratīs! Paiet ilgāks laiks, līdz izprotu kā no otras puses tas viss jādara.... 


Nesen nopirku "Rokdarbu vācelītes" žurnālu un nolēmu uzpiņģerot sev cepuri. Sacīts - darīts! Lasu: trallallā, trlallallā un pēc tam: " 16. cm adīt zviedru rakstā: no adījuma kreisās puses kreiliskos valdziņus noceliet ar uzmesto pavedienu, labiskos valdziņus adiet kā parasti..." Protams, esmu moderna sieviete, un rakstu guuuglītē "zviedru raksts" - un neko sakarīgu neatrodu. Meklēju tālāk "nocelts valdziņš ar uzmestu pavedienu" - http://www.musturs.lv/adisanas-abc/valdzinu-veidi/ Zīmējumu ar tām adatām man neder. Tad vienā čatā palīdzēja rokdarbnieces, kuras apspriedās par Patentadījumu. Izklausījās kaut kā dikti līdzīgi manam variantam. Sākumā eksperimentēju ar sarežģītiem aprakstiem - pirms noceltā valdziņa pārmet adatai pāri adāmo dziju ( īsti gan nesapratu, kur jāmet) utt., tad valdziņi  dubultojas un tad jāsaada kopā - atkal nesanāca. Līdz beidzot nokļuvu pie komentāriem:

  • Man ierādīja tādu rakstiņu, arī diegi ietaupās, veidojas smuks raksts, kaut kas līdzīgs patentadījumam. 
  • Pirmo noceļu kā jau parasti pirmo, tad atkārtojas: kreiliskais, nocelts, kreiliskais, nocelts, 
  • Atpakaļrindā tas pats - kreiliskais- ir kreilisks, noceļ noceļamo, un tā visu laiku, man patīk, un ātri adās. 



Es pamēģināju, iznāca dikti līdzīgs kā žurnāla bildē.  Atpakaļ  adot,  rīkojos bez nocelšanas - labiski, kreiliski, un man sanāca tāds biezāks adījums. Žurnālā izskatās šķidrāks adījums.  Ja man būtu kāds konsultants, kurš spētu pateikt:
VAi Zviedru raksts ir tas pats patentadījums?  Un vai es te neesmu sarakstījusi pilnīgas mulķības? 
Es būtu ļoti patteicīga!!!! 


P.S. Manai meitai atkal šaize - mamma nevar adīt viņas vietā cimdu, jo - meita nav kreile!!! :)))
Konfektes var dzīvot dziļi iekšā, siltumā... :)


P.S.S. Ja man pietrūkst spēka diviem cimdiem, tad var uzrasties šāds konfekšu glabātājs---------------------------^

6 komentāri:

Inga teica...

Cimdiņi mīlīgi Tev sanākuši! Un konču glabātājs feins! :))))
Nebiju iedomājusies, par sarežģījumiem ar kādiem jāsaskaras esot kreilim... Mūsmājās arī viens ir. Bet laikam gan precīzāk būtu teikt - kreilis un labrocis vienā personā, turklāt vīrietis un tad, ja neķeras pie adīšanas to tā neizjūt...

Sandra Spu teica...

Jā, man dēls arī ir kreilis un skolā, sākuma klasītēs, sporta skolotāja augstlēkšanu lika lekt kā visiem, neņemot vērā, ka viņam cita atspēriena kāja, un darbmācības skolotāja uzskatīja, ka viņš ir neveikls, jo nemāk darboties ar šķērēm. Pat nebiju domājusi, ka mūsu dienās skolotāji var nezināt šīs atšķirības. Ceru, ka tavam vīrietim dzīvē gājis vieglāk.

Sandra Spu teica...

Mana draudzene lielā rokdarbniece Līga nokomentēja visu manu lielo domu gājienu šādi: ļoti līdzīgs. Patentu ada no abām pusēm vienādi, bet izklausās, ka tu esi varen izbūrusies tam visam cauri un ar uzdevumu ar izcilību tikusi galā.

Man tā liekas, ka zviedru raksts varētu būt patentadījuma atvasinājums, variants par tēmu. Atā.

Varbūt vēl kādam tas noderēs!

Anonīms teica...

Tieši kā mēģinu uzadīt to pašu cepuri un nesapratu, kas tas par zviedru rakstu! Caur google uzdūros šim blogam & nu esmu dikti pateicīga par padomu! Paldies mīļš :)

Anonīms teica...

Paldies meitenes! Man arī bija jāpalauza galva šajā virzienā, kaut es jau labi ilgi nodarbojos ar adīšanu. Apraksts Zviedru rakstam tev ir precīzi sanācis mums paskaidrot, jo manā Vācelītē arī ir tas. Tas raksts nu dien ir atvasinājums no patentiņiem.!

Anonīms teica...

Paldies meitenes! Man arī bija jāpalauza galva šajā virzienā, kaut es jau labi ilgi nodarbojos ar adīšanu. Apraksts Zviedru rakstam tev ir precīzi sanācis mums paskaidrot, jo manā Vācelītē arī ir tas. Tas raksts nu dien ir atvasinājums no patentiņiem.!